lohsepark community building, hafencity, hamburg

NFA_C_017b_001.jpg

Competition, 2019

COMMUNITY BUILDING FOR Lohsepark

Our proposal allows for the integration of the building into the streetscape without losing the park character. It uses the bastion to the west to create a new public space at the intersection of Am Lohsepark and Kobestraße. The street facing volume extends towards the park side, sitting on a translucent volume that contains the public areas of the building. On the west side, the red ochre façade follows the verticality of the surrounding buildings; to the east, it creates a dialogue with the horizontality of the park.

Our proposal explores the park pavilion typology through form, playfulness and colour. The yellow ochre colour of the facade, together with the green roof and the exposed wooden elements of the structure and walls, give it a park character rather than a street character. Its dynamic form relates to the free forms of the park and the orientation towards the waterside areas.

The bright colour metal exterior of the building is paired with natural materials, exploring a language that is robust yet soft; industrial yet crafted; efficient yet fun. The facade is designed on a regular grid with solid and translucent sections. Artwork is integrated into the facade.

The street level entrance is connected by a stairway and an elevator to the two main levels of the building. The upper level consists of multipurpose rooms, the lower storey is level with the park and all areas on this side are open to the public. The building plan allows separate entrances to the cafe, public toilets, multi-purpose rooms and barrier-free access to the park.

All the structures are built in prefabricated Cross-Laminated Timber (CLT), which are exposed on the internal spaces and provide natural wooden finishes without the need for additional materials. The steel façade and the metal mesh panels are durable and have great resistance to vandalism and the seaside weather of Hafencity.

The main building composition is CLT combined with thermal insulation and steel cladding panels treated with natural oil pigments. The building takes advantage of the natural sunlight, while at the same time providing external shadow areas. The building materials combine the durability with sustainable construction and high thermal mass.

NFA_C_017b_002.jpg
NFA_C_017b_008.jpg
NFA_C_017b_006.jpg
NFA_C_017b_009.jpg
NFA_C_017b_007.jpg
NFA_C_017b_015.jpg